A norvég tengeri horgászat csúcsa: Hitra, Közép-Norvégia legnagyobb szigete

Vannak olyan szigetek, ahol csak úgy hemzsegnek a tengeri halak. Ezt tudja sok horgász, és útra kelnek Hitrára, Közép-Norvégia legnagyobb szigetére. A horgászok száma minden évben emelkedik, mert a mintegy 4000 lakatlan kisebb és nagyobb sziget fjordjaiban a nagyon jó horgászlehetőségek még messze nem merültek ki. A tengertalaj tele van kövekkel, hasadékokkal és árkokkal barázdált. A mélység 40 m és 100 m között változik, aztán újra meredeken lefelé 400 méterig.

Az altalajt benőtte a hínár, ami ellenállhatatlanul vonzza a sokféle halfajt. Márciustól kb. június közepéig az északi-tengeri tőkehal van itt jelen. Ekkor 200-500 grammos pilkerrel, 30 kg teherbírású fonott zsinórral, multiorsóval és 2-3 méter hosszúságú jó minőségű csónakbottal horgászunk. A pilker elé szereljünk még egy jó műanyag páternoszteres előkét is, mert ezeket jól fogadják a fekete tőkehalak, a foltos tőkehalak és a sávos tőkehalak. Norvégiában csónakból horgászunk. Ehhez két különféle szerelékre van szükségünk, egy erősre nagy halakhoz és egy könnyűre.

A hitrai tengeri horgászaton nem ritka a 15 kilós hal sem. A sziget vizei híresek a jó ördöghal-, északimenyhal-, norvégmenyhal-, vörösálsügér-, lepényhal-, óriáslaposhal-, harcsa- és foltostőkehal-állományukról, sőt közönséges tüskéscápát is lehet itt fogni. Júniustól szeptemberig a nyüzsgő sirályok között egykilós makrélákat is foghatunk, ami kemény munkává fajulhat. Aki a nyári hónapokban is nagy tőkehalakat és méteres tengeri lazacokat akar fogni, az jól felszerelt halászhajóval induljon ki az Atlanti-óceán víz alatti hegyeihez. A kapitányok mind hivatásos halászok, és nagyon jól ismerik a vizeket. Aki a családjával szeretne Hitrán nyaralni, ezt nyugodtan megteheti, mert elegendő kínálat van Norvégiában a csónakkal felszerelt nyaralóházakból.

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá!


A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!