Horgászat Mallorcán

Mallorca a Földközi-tenger egyik legkedveltebb szigete a turisták körében, mivel télen is viszonylag meleg van, és az év hat hónapjában süt a nap. A sziget északi részét meredek sziklafalak, déli részét több kilométer hosszúságú homokos tengerpart jellemzi.

Mallorca kikötőiben számos kapitány kínálja profi felszerelésű csónakját kisebb vagy nagyobb horgászkirándulásokra. A csónakok jó felszereléssel rendelkeznek ahhoz is, hogy olykor egy nehéz tonhalat fogjunk ki. Míg kint a tengeren sirályok vadásznak, pergetéssel többnyire makrélát, de bonitót, vérengző makrahalat (kékhalnak is nevezik) és fehér tonhalat is foghatunk. A pergető horgászat szezonja május közepén kezdődik és kb. augusztus közepéig tart.

Augusztus közepétől október elejéig uralkodik a Földközi-tengeren, Mallorca körül a horgász főszezon. Ekkor hirdetik meg a nagyhal-vadászatot a kékúszójú tonhalra. A kapitányok tudják, hol foghatók ki a tonhalak egy speciális felszereléssel. A tonhalak beetetése aprított hallal történik kis adagokban. Amikor a 100 kg körüli kékúszójú tonhal horogra akad, izzasztó csatában lesz legyőzve.

Október közepén érkeznek az első aranymakrélarajok a mallorcai vizekre. Ezek a halak elérik a 12 kg-ot is, és a pergető módszerrel, wobblerrel horgásszák őket. Az aranymakrélák kemény és kitartó harcosok. Érdemes Mallorcán beiktatni egy halászati napot, hogy más halakat is kifogjunk. Mallorcán ehhez halászati engedélyt kell beszerezni, amelyet a nagyobb üdülőhelyeken a turisztikai irodákban lehet megkapni.

Mallorcán lehetőség van édesvízi halászatra is pisztrángra, sügérre, csukára és pontyra. A két nagy víztározóban (Embassament de Cuber és a Gorg Blau víztározó) – a sziget nyugati részén a Tramuntana-hegységnél – a horgászatra külön engedéllyel nyílik lehetőség egy fantasztikus helyen. Ehhez figyelni kell a természetvédelmi területekre, és csak a kijelölt hónapokban és horgásznapokon szabad halat fogni.

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá!


A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!