Tengeri horgászat Görögországban

Görögországban az a tengeri horgász, akinek nem áll rendelkezésére csónak, leginkább a sziklás partokról vagy alternatív megoldásként a hullámtörő gátakról horgászik. A halfajták, amelyek horogra akadnak, például kisebb tengeri durbincsfélék, tengeri márnák, tengeri pérhalak vagy ajakoshalak. Ezen kívül Görögországban harapnak még ősszel (szeptemberben és októberben) a tűhalak is.

A tűhalakat – többnyire 50 cm körüliek, ritkán 80 cm-es hosszúságig nőnek – gyakran kis horoggal (12-es) és haldarabokkal fogják. Azok a darabok is jók, amelyeket magából a tűhal oldalából vágunk ki. Mindenesetre ha be tudunk szerezni kis csalihalakat, a fogás még jobb lesz. A tengeri pérhalakat leginkább bőven átitatott kenyérrel etetjük. Csaliként kenyérhéjat használunk, amelyet egy kis hármas horoggal (14-16-os) látunk el. Maguk a görögök előszeretettel használnak egy speciálisan tengeri pérhalak számára készült etetőanyagot, amely minden horgászüzletben kapható. Amikor mérges pókhalak vagy sárkányfejű halak harapnak, fokozott óvatossággal járjunk el. Az uszonyokon lévő mérges tüskék egy marása elronthatja a nyaralásunkat. Ki szeretné, ha kórházi kezelésben kellene részesülnie? Mérgezőek a piros-zöld színezetű tengeri férgek is, amelyek gyakran a nyugodt kikötőmedencében találhatók.

A tengeri durbincsokhoz általában 0,18 mm-es zsinórt és 6-8-as méretű horgot használunk. Ha speciálisan aranydurbincsra horgászunk, a 2-6-os horgot részesítsük előnyben. Az aranydurbincs amúgy napközben harap. Éjszaka murénára és tengeri angolnára próbálkozhatunk közvetlenül a rakpart faláról. Minden esetben használjunk stabil botot, multiorsót vagy nagyon erős peremfutó orsót, erős zsinórt, megfelelő horgot és acélelőkét. A horgászatnak ennél a módjánál az is előfordulhat, hogy egy polip viszi el a csalit. Érdeklődjünk a nyaralóhelyen, hogy valaki magával vinne-e bennünket a tengerre horgászni. Kellemes meglepetésben lesz részünk a fajok sokféleségével és a halak méretével kapcsolatban is. Ha nincs főzőalkalmatosságunk, a fogást adjuk le a törzséttermünkben. A tulajdonos szívesen el fogja azt készíteni.

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá!


A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!